Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic

Een nederlaag voor eerlijke voedsel-informatie

De verslagenheid van de vleeslobby in woorden gevat door Annie Schreijer Pierik, CDA Europarlementariër en beroemd om de carnistische uitspraak: ”Een haas hoort in de pan!”. Lekker dan. De uitspraak van Pierik in reactie op het afwijzen van het verbod om ‘vleesnamen’ die gebruikt worden voor plantaardige producten, vraagt om een korte reactie.

Read the English version here

Een afgang voor een industrië die aan de vooravond staat van ongekende inkrimping.

Afgang

Allereerst; een nederlaag is het zeker. Een afgang voor een industrie die aan de vooravond staat van ongekende inkrimping. Er zijn wel eerder beroepstakken verdwenen, denk aan de koetsiers, de touwslagers, de mijnwerkers in Limburg, postduifhouders en noem maar op. Grote verschil is wel dat de industrie waar ik het nu over heb, zo gebonden en vervlochten is met cultuur en identiteit. Het zijn niet alleen de mensen die er hun brood mee verdienen die iets anders zullen moeten gaan doen, ook de mensen die ervan eten moeten om naar andere gewoontes en een nieuwe mentaliteit.

Ik kom nog uit de tijd dat je het moest doen met een half uur demonstreren voor de McDonalds, alvorens je werd weggestuurd door opgetrommelde agenten en een boze filiaalmanager.

Persoonlijk ga ik tegenwoordig vaak fluitend door de dag, als ik weer eens in de ochtendkrant heb gebladert en alweer een pagina-grote advertentie in faveure van plantaardig eten zie. Ik kom nog uit de tijd dat je het moest doen met een half uur demonstreren voor de Macdonalds, alvorens je werd weggestuurd door opgetrommelde agenten en een boze filiaalmanager. Terwijl we afdropen volgden we moedeloos het spoor van de door ons zelf geprinte en uitgedeelde flyers, die door de mensen even verderop waren weggegooid en vervolgens vertrapt door het winkelende consumentenvolkje dat zijn trouwe rondes trok door het van eentonige winkelketens vergeven centrum van de stad.

Stuiptrekkingen

Dat de vleesindustrie de enorm succesvolle vega-golf nu probeert te stoppen was wel te verwachten, maar het is toch vooral een stuiptrekking van een industrie, in de nadagen van zijn bestaan. Niet in staat om te bevatten hoe onstuitbaar de opmars van plantbased is, zodat ook deze poging weer volledig backfired. Elke poging van de vleeslobby, wordt aangegrepen door slimme marketeers om de situatie om te draaien. De Yog, without the Hurt is daar een mooi voorbeeld van, maar ook Nobody buys veggie products by misteak van de VS. De vega’s liggen nog steeds klaar om een tegenoffensief uit te voeren, dit keer niet met een zelfgeschreven stuk karton, maar dus met vet gelikte billboard adds. The times they are changing.

Dan natuurlijk het prachtige: ‘Eerlijke voedsel-informatie’. Oh Annie, waar zal ik eens beginnen?

Eerlijke voedselinformatie

Dan als afsluiter natuurlijk het prachtige ‘Eerlijke voedsel-informatie’. Oh Annie, waar zal ik eens beginnen? Zonder het al te veel op de man te spelen, op zich supertreurig natuurlijk, want ze zal het heus echt menen. Annie, die turend naar de koeien in de velden, zittend op de achterbank in haar dienstauto onderweg naar Brussel, er worst van probeert te maken. Geconditioneerd door haar opvoeding en christelijke mores, vecht ze voor haar achterban, althans dat denkt ze zelf, want met haar korte-termijn visie doet ze de hele sector meer kwaad dan goed, maar soit…

“Ik wil eerlijke voedselinformatie!!! Het is allemaal niet eerlijk meer!!”

Als iemand die al 22 jaar uit principe volledig plantaardig eet, natuurlijk een lachtertje van een uitspraak van een woordvoerder van de vleeslobby. Ik heb de binnenkant van de dierenhel gezien, ik heb de deuren geopend, de stank van ammoniak in de slachthuizen geroken, de stront onder de kooien zien liggen, de paniek van de gevangen dieren in de ogen zien staan, De horror in vele video’s voorbij zien komen, keer op keer, op keer.

Ik wil ook eerlijke voedselinformatie. Al heel lang. In die zin ben ik dus blij met de oproep van Pierik. Haar reactie vraagt om een vervolg. Hou dit vast Annie, want de nederlagen voor de vleesindustrie zullen blijven komen. En je mag blij zijn dat de plantaardige sector wel over de horizon durft te kijken, want als wij deze verandering niet zo massaal zouden pushen, dan lijden we binnen afzienbare tijd allemaal een nederlaag door het verlies aan bio-diversiteit, de verspilling, de ellende, de vervuiling en de uitputting die de vleesindustrie veroorzaakt. Praat me dus niet over eerlijk. Open je ogen en gebruik je echte boerenverstand!

Mark.

Ingrediënten