Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic

Beste Vleesindustrie

beste vleesindustrie

Beste vleesindustrie (en Annie),

Jullie hebben het waarschijnlijk al gehoord, of misschien heb je hier zelf maandenlang voor gelobbyd, maar er komt dus mogelijk een verbod op de term vega-burger in de E.U.

In Nederland hebben jullie dit niet zo heel lang geleden ook al eens geprobeerd en kregen de boomerang toen hard terug, vol op jullie achterhoofd met onder andere de ‘gehackt’-woordspeling van de Vegetarische Slager. “Vlees is vlees, melk is melk.” Memorabele woorden, gisteren gesproken door Annie ‘een haas hoort in de pan’ Schreier Pierik, euro-parlementariër voor het CDA.

Wij van The Dutch Weed Burger snappen jullie ergens wel. Wat moet je dan als sector?

Heb je jarenlang je best gedaan om al die mensenmonden te voeden, kom je er ineens achter dat je levenscyclus eindig is en hard naar beneden keldert.

Ja, het is een complexe situatie! Ja, de uitfasering van jullie ‘ecosysteem-ontwrichtende-industrie’ gaat lastig worden en pijn doen (voor mensen dit keer), maar het gaat gebeuren en het is ook vooral al gaande.
Jullie willen dat we het anonieme ‘vegaburger’-tijdperk achter ons laten en het plantje bij zijn naam noemen. Daar is op zich wat voor te zeggen, want het plantenrijk is van onschatbare waarde voor al het leven op deze planeet, maar verder vinden we het vooral verwarrend wat er nu gebeurt.

Zuivelgigant Danone heeft bijvoorbeeld Alpro gekocht en verkoopt Soja-yoghurt zonder problemen en met veel enthousiasme zelfs. Alle zichzelf serieus nemende vlees merken zijn al vol op de vegan trend gedoken, zonder te lopen zeuren over consument-misleiding, dus waar komt deze Europese regel ineens vandaan?

Bekijk anders de video even van een van jullie grootste ambassadeurs; Burger King. Die kwam deze week met het nieuws dat ze een vegan Whopper aan het uitproberen zijn in een aantal filialen in een partnership met de Impossible burger. Om deze te promoten hebben ze een video gemaakt, die wel even de moeite waard is om te kijken (ook voor jou Annie).
Dit verhaal, dat wij al jaren vertellen, waarin het niet meer uitmaakt wat mensen eten, vlees of vega, vertellen jullie dus tegenwoordig zelf. En dat de mensen die altijd hebben gedacht dat het ze wel uitmaakt, nu zo gemakkelijk inzien dat het ze eigenlijk toch niet uitmaakt, want net zo lekker! The Disrupted become the disruptors!!

Terug naar de vega-schijfjes, iemand enig idee hoe gaaf die zijn?!

Feitelijk worden ze van veevoer gemaakt (graansoorten en sojabonen) en zo in elkaar gezet dat ze qua smaak en bite niet meer van echt te onderscheiden zijn. Sinds 2012 proberen wij met onze Weed Burger dit met al onze overtuigingskracht aan de man te brengen. We zijn er zelfs een eigen bedrijf voor begonnen, hoe diep kan je gaan om iets te bewijzen?

Oja, wij verrijken die ‘dingen’ van ons ook nog eens met zeewier en micro-algen, omdat het natuurlijke hoogwaardige bronnen zijn die, mits onder de juiste omstandigheden geteeld, kan dienen als voedsel voor de mens. Jullie weten wel, die exponentieel groeiende soort sapiens die allen elke dag moeten eten.

Een paar van jullie wetenschappers hebben de magische kracht van deze plant ook gezien en voerden het aan een aantal koeien en voila, 90% minder methaanuitstoot. Het klinkt mooi en het zette me aan het denken.

Want dit is wat jullie industrie eigenlijk is he? Iemand die in een kleine ruimte vol met mensen, laten we zeggen een lift, zo’n dikke, lange, zachte vieze scheet laat die keihard stinkt en iedereen de adem ontneemt.Een industrie die ook nog eens zijn eigen nest bevuilt. Maar dat eigen nest is ook van vele anderen en die hebben jullie niet om toestemming gevraagd. Jullie hebben er gewoon een groot hek om heen gebouwd, waar jullie dit ongestoord kunnen blijven doen. Maar zoals met alles kent dus ook jullie industrie een levenscyclus. Wanneer steeds meer mensen genoeg hebben van de verzuring, de verspilling, de vervuiling en de angst, stress, pijn, paniek en de dood helemaal zat zijn maar dit vaak genoeg in de openbaarheid wordt gebracht, dan zullen de nieuwe generaties beslissen om de stinkerd en de vervuiler de kamer uit te sturen!

Beste vleesindustrie (mijn dochtertje noemt Jullie trouwens vlezers, mag ik dat gebruiken vanaf nu?)

Mogen we de vormen die jullie gebruiken wel gebruiken, of wordt ook dat door jullie verboden? Een vierkant dingetje op een rond bolletje staat zo lullig…

Doe de vegetarische merken op z’n minst een voorstel of geef ons in ieder geval een denkrichting? Welke namen zouden jullie niet misleidend vinden? Waarvan raakt een vlezer niet in de war? En bovenal, gaan jullie dan ook open kaart spelen?

Het feit dat er voornamelijk baby’s en jongvolwassen dieren door de gehaktmolen gedraaid worden en de knakworsten worden ‘gebrand’ met een vrolijk etiket, vind ik nogal verwarrend voor mijn kinderen vooral. Over misleiding gesproken.

Lieve Annie, met de beste bedoelingen van je werkgroep in Brussel en je loyaliteit aan het boerenbedrijf; Bij deze reactionaire regelgeving is niemand gebaat. Het is al helemaal niet in het belang van de boerensector die je pretendeert te behartigen. Maar jij zit op het pluche, dus hey… voor zolang de tijd duurt…

We zijn benieuwd naar je suggesties.

Groetjes.
TDWB-team.

Ingrediënten