Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic

Feestelijke zeewiertaart

Je verwacht het misschien niet, maar zeewier en pure chocolade gaan heel goed samen. Vandaar dit brute recept voor een nog brutere chocoladetaart, zeker geschikt voor fijnproevers en lekkerbekken. Trek er wat tijd voor uit, want de diverse lagen die deze taart maken, verdienen wat aandacht. Eenmaal opgemaakt maak je de blits met deze bijzondere en feestelijke traktatie.

Ganache
200 g pure chocolade
120 ml amandel- of sojaroom
1 el ahornsiroop
2 el plantaardige margarine, op kamertemperatuur

Chocoladetaart
2 el gebroken lijnzaad
5 el kokend water
50 ml ahornsiroop
200 ml sojayoghurt
100 ml appelmoes
100 g cacaopoeder
275 g speltbloem
1 zakje bakpoeder
50 g hazelnootmeel (dit kun je ook zelf maken door ongezouten, rauwe hazelnoten tot zeer fijn te malen in de keukenmachine)
rasp van 1/2 biologische citroen
2 tl vanillepoeder (of vanillerasp uit 2 peulen)
1/2 tl fijn zeezout
1 vel nori, verkruimeld in fijne vlokjes
200 g plantaardige margarine, op kamertemperatuur
200 g ongeraffineerde rietsuiker
2 el heet water

Vanille/chlorellacrème
225 g plantaardige margarine, op kamertemperatuur
250 g poedersuiker
2 el amandel-, haver-, rijst- of sojamelk
2 tl vanillepoeder (of vanillerasp uit 2 peulen)
rasp van 1/4 biologische citroen
1 flinke tl chlorella

Extra
150 g verse frambozen
35 g ongezouten en ongepelde hazelnoten
1/2 vel nori, verkruimeld in grove stukjes
grof zeezout

  • Bereid om te beginnen de ganache. Breek hiervoor de chocolade in kleine stukjes.
    Verwarm amandelroom, ahornsiroop en margarine au bain-marie. Haal, wanneer de margarine is gesmolten, de schaal van de pan met kokend water. Voeg de stukjes chocolade toe en roer goed door, totdat de chocolade helemaal is gesmolten. Laat volledig afkoelen en roer los voor serveren.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm in met plantaardige margarine en besprenkel met wat bloem.
  • Doe het lijnzaad in een kopje of kommetje en mix met het gekookte water. Laat 5 minuten wellen.
  • Meng ahornsiroop met sojayoghurt en appelmoes in een kom.
  • Meng in een andere kom cacaopoeder met speltbloem, bakpoeder, hazelnootmeel, citroenrasp, vanillepoeder, zout en de verkruimelde nori.
  • Roer de margarine in een kom fijn met een vork. Doe hier de suiker bij en klop met een mixer ongeveer 4 minuten tot een luchtig geheel (dit kan ook in een keukenmachine).
  • Roer het appelmoesmengsel door het bloemmengsel en roer hier het beslag doorheen. Voeg vervolgens het lijnzaadpapje en hete water toe en roer goed door totdat eventuele klontjes verdwenen zijn, maar roer niet te lang door. Het moet een stevig beslag zijn. Giet het beslag in de ingevette vorm en bak in ongeveer 50 à 60 minuten gaar of tot een mes in het midden gestoken er weer schoon uitkomt. Zet de oven uit, verwijder de taart uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen. Maak de taart los van de randen met een mes en verwijder vervolgens voorzichtig uit de vorm. Laat volledig afkoelen. Snijd vervolgens de taart voorzichtig in de breedte door de helft.
  • Maak ondertussen de chlorellacrème. Klop de margarine los in een kom. Klop daar voorzichtig beetje bij beetje de poedersuiker door. Zet de mixer vervolgens op een hogere stand en klop de crème ongeveer 2 minuten. Voeg amandelmelk, vanille en citroenrasp toe. Klop nogmaals op hoge snelheid, dit keer 4 minuten tot de suiker volledig is opgenomen door de margarine en de crème luchtig en romig is (dit alles kan ook in de keukenmachine).
  • Pureer 100 gram van de frambozen tot een gladde rode saus.
  • Rooster de hazelnoten in de koekenpan tot goudbruin. De velletjes mogen eraan blijven zitten. Hak grof.
  • Je hebt nu 3 mooie sauzen om de taart mee te versieren: de ganache, de chlorellacrème en de frambozensaus. Maak er wat moois van. Besmeer bijvoorbeeld 1 deel taart met de frambozensaus en schep daarop een flinke laag ganache. Swirl hierin wat van de chlorellacrème. Plaats hierop de andere taart. Besmeer de gehele taart met de overgebleven ganache. Swirl hier nog wat chlorellacrème overheen en maak af met de geroosterde hazelnoten, overige frambozen en snippers nori. Bestrooi met een heel klein beetje grof zeezout.

Voor ongeveer 12 punten

*Dit recept komt uit het boek Groente uit Zee.

Ingrediënten