Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic

Boerderij Zeewaar

Het zeewier dat wij in onze producten gebruiken, wordt duurzaam geteeld in Nationaal Park Oosterschelde door Rebecca en Jennifer van Noerderij Zeewaar, de eerste duurzame zeewierboerderij in Nederland! Wij steunen hun missie tegen wildoogst: de ‘ontbossing’ van de zee.

LOKAAL EN BIOLOGISCH ZEEWIER
Ons zeewier groeit in Nationaal Park Oosterschelde en wordt met de hand geplukt op de duurzame zeewierboerderij genaamd Zeewaar van onze vrienden Rebecca en Jennifer. Zij begonnen hun eerste zeewierveld in de zomer van 2013, waarvan bijna de gehele oogst in The Dutch Weed Burger werd verwerkt.

We zien het als een voorrecht om met 100% Hollands en duurzaam geteeld zeewier te werken en onderdeel te zijn van deze mijlpaal in de evolutie van voedselproductie! Binnenkort ontvangt Zeewaar het biologische keurmerk van Skal (het EU organic logo), waarmee zij ook de eerste biologische zeewierboerderij van Nederland worden.

Kombu Atlantica

TELEN, NIET STELEN
Boerderij Zeewaar werkt hard om de ‘ontbossing’ van de zee door wildoogst tegen te gaan. Met duurzame teelt beschermen zij de zee. Zeewierbedden filteren het water, nemen koolstofdioxide op, geven zuurstof af en beschermen de kust tegen erosie. Rebecca noemt zeewier daarom treffend ‘het regenwoud onder water’.

Europa biedt prachtige kansen voor duurzame zeewierteelt. Alleen met deze methode kan zeewier goed zijn voor mens en milieu: traceerbaar en eerlijk. Het is het duurzame alternatief voor de schadelijke wildoogst. Er wordt namelijk ontzettend veel zeewier uit onze Europese zeeën en oceanen gehaald door een ontransparante industrie. 99,7% van alle zeewier dat uit Europees zeewater komt, wordt op die manier gewonnen. Dat is een geschatte 300 miljoen kilo (!) per jaar, en deze markt groeit met 10% elk jaar.

Zeesla Atlantica

De bedrijven die dit doen, planten het niet terug. Deze methode is niet duurzaam of houdbaar omdat de vraag naar zeewier uit de EU toeneemt, terwijl zeewier geen oneindige bron is. Een gevaarlijke ontwikkeling, omdat zeewier de longen van de zee vormt, net zoals bomen dat zijn op land.

Zeewaar is in 2013 gestart om duurzame zeewierteelt als segment op te bouwen in Nederland. Samen met een handjevol collega’s in landen om ons heen is hun streven om dit de standaard te maken in de EU, en hopelijk op termijn wereldwijd!

Meer over zeewier

Ingrediënten