Nieuws

Consumentenbond haalt bakzeil: jodiumgehalte is goed

Nadat de Consumentenbond ons eind juli 2017 meldde dat onze burgers mogelijk een gevaar zouden zijn voor de volksgezondheid, stonden bij ons alle receptoren op scherp. Maar dan ook serieus. Al jarenlang verkopen we Weed Burgers op festivals en in restaurants. Meer dan honderdduizend mensen hadden ze inmiddels gegeten, waaronder ikzelf (waarschijnlijk de meeste van allemaal), maar ook mijn eigen dochter die vol trots elk jaar een schaal vol uitdeelde op het schooldiner voor de kerstvakantie. Het werd extra spannend toen de bond meldde dat ze hun bevindingen hadden doorgespeeld aan de NVWA – je weet wel, die club die wantoestanden in de vleesindustrie zou moeten onderzoeken, maar nu dus haar pijlen op The Dutch Weed Burger gericht had.

Eindstand na vijf maanden? Niets aan de hand.
Allereerst een stukje achtergrond. De Consumentenbond had onderzoek laten doen naar onze burger en daaruit bleek dat er driemaal de maximale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium in zou zitten. We konden dat zelf niet geloven en stuurden onmiddellijk onze eigen burgers naar het lab voor een dubbelcheck. Wat bleek? We zaten volgens ons eigen onderzoek volledig binnen de veiligheidsmarges. Een dag erna kregen we persoonlijk bezoek van twee inspecteurs van de NVWA die ons ook gerust wisten te stellen: ook hun laboratoriumonderzoek wees uit dat er niets aan de hand was.

“Jodiumbommen”
Toch was het kwaad al geschied. De Consumentenbond, hoewel inmiddels ingelicht, publiceerde medio oktober alsnog haar artikel waarin onze burgers tot “jodiumbommen” werden gebombardeerd. Enigszins ontdaan en ongerust over mogelijk opgelopen merkschade, mailde ik de Consumentenbond meteen, maar de ‘journalist’ had de zaak inmiddels overgedragen aan een bedrijfsjurist. In een stevig stukje juristentaal werd onze vraag om rectificatie afgedaan. Sterker nog, zij brachten naar buiten dat ze zelf nogmaals onderzoek gingen doen om dubbel te checken hoe en wat.

Prima, kunnen we begrip voor opbrengen. Fouten toegeven vanuit een instantie als de Consumentenbond is ook nogal wat, dus is het better to be safe than sorry. Wat bleek uit hun nieuwe onderzoek? De aangetroffen waarden jodium lagen zelfs nog veiliger binnen de Europese marges dan ons eigen onderzoek en die van de NVWA al bewezen.

Storm in een glas water
Na verscheidene publicaties van de Consumentenbond waarin wij met naam en toenaam in een zeer negatief daglicht werden gezet, verschillende media die het bericht van de Consumentenbond zonder meer kopieerden en ongeruste Dutch Weed Burger eters die op social media bediscussieerden hoe ernstig de kwestie was, bleek het allemaal een storm in een glas water.

Een excuus kwam er niet, er werd slechts herhaaldelijk gemeld dat de jodiumwaarde ‘nu wel’ goed was. Nu wel? Nee, altijd al. Jammer dat Consumentenbond haar fout niet wil toegeven. We laten de zaak hierbij rusten. Nu de focus weer op de vleesindustrie, beste bond en autoriteit, wiens gevaar voor de volksgezondheid en voor de gehele planeet snel geneutraliseerd moet worden.

– Mark

Wil je uitgebreider lezen waar alle fuss about was en hoe goed en belangrijk jodium eigenlijk is, bekijk hier ons eerder gepubliceerde persbericht.

Wij wonnen de Vegan Award voor Beste Nieuwkomer!

Fantastisch nieuws: onze gloednieuwe Dutch Weed Burger Joint won op 29 oktober de Vegan Award voor Beste Nieuwkomer! Lees er alles over in het officiële nieuwsbericht van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Waarom het jodiumgehalte in zeewier een goede zaak is

Dat onze burgers ‘the bomb’ zijn, roepen we zelf al jaren. We zijn dan ook blij dat dit nu bevestigd wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor wie het heeft gemist: de Consumentenbond publiceerde vorige week een rapport over vleesvervangers en maakte daarin gewag van de aanwezigheid van jodium in de Dutch Weed Burger. “Jodiumbommen!”, werd geroepen. De Consumentenbond sloeg op basis van verkeerde veronderstellingen een alarmerende toon aan, die inmiddels gelukkig volledig is ontzenuwd door de NVWA.

Jodium is een essentiële voedingsstof en het is daarom belangrijk dat je er genoeg van binnenkrijgt. De Dutch Weed Burger zit volgens de NVWA ruimschoots onder de 6 milligram jodium, die als veilige bovengrens wordt aangegeven bij incidentele inname. (Voor dagelijks gebruik gelden andere normen, dus wees je – net als met het nuttigen van alle andere voedingsmiddelen – bewust van welke soorten zeewier je eet en met welke regelmaat je dat doet.) Wij hebben natuurlijk zelf ook onze burger laten onderzoeken door een onafhankelijk laboratorium. De uitkomst daarvan sluit volledig aan bij dat van de NVWA.

De schildklier heeft elke dag jodium nodig om de energiehuishouding in ons lichaam te regelen. Het wordt de gemiddelde Nederlander daarom aangeraden om af en toe producten die rijk zijn aan jodium te nuttigen. Onze Dutch Weed Burger, verrijkt met Royal Kombu, is zo’n product en daarmee een waardevolle toevoeging aan ons dieet. Omdat de Consumentenbond, ondanks het verhelderende onderzoek van de NVWA, weigert om een officiële rectificatie van de negatieve uitingen omtrent ons product te doen, willen we na onze gesprekken met verscheidene deskundigen en ketenpartners graag ook zelf onze eigen inzichten delen.

Reactie Schildklier Organisatie Nederland (SON)
Om onze uitspraken te kunnen staven, namen we contact op met de SON. Henk Boleij, ervaringsdeskundige en zelf schildklierpatiënt, vertelde ons namens de organisatie dat er veel verwarring bestaat rondom het thema. “Over het algemeen krijgen we in Nederland juist te weinig jodium binnen. Dit is ook de reden waarom we onder andere gejodeerd (bakkers)zout gebruiken.” In principe moeten alleen schildklierpatiënten oppassen met consumptie van jodiumrijke producten. Hij vervolgt: “Ik denk dat het voor een gemiddelde Nederlander juist een goed idee is om een paar keer per week een Weed Burger te eten als onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet.”

Geen unanimiteit over richtlijnen jodiumgebruik
Internationaal bestaat er veel onduidelijkheid over jodiumgebruik. Zo ligt in Europa de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de gemiddelde volwassene (zwangere vrouwen en kinderen uitgezonderd) op 600 microgram (mcg), in de Verenigde Staten op 1100 mcg en in Japan op 3000 mcg. De hoeveelheden die je probleemloos kunt nuttigen, verschillen ook nog eens met factor tien wanneer je een incidentele inname met een dagelijkse hogere jodiuminame vergelijkt. Volgens de NVWA zit The Dutch Weed Burger ruimschoots binnen de veiligheidsmarge.

Zeewierexpert aan het woord
Onze zeewierteler Rebecca Wiering van zeewierboerderij Zeewaar verheldert: “Allereerst: niet alle zeewiersoorten bevatten zoveel jodium. De zeewiersoort Royal Kombu, die onderdeel van de kelp-familie is en in de Weed Burger zit, wel. Feit is dat de ernstige gevaren van chronische jodiumtekórten voor de volksgezondheid wetenschappelijk boven alle twijfel zijn vastgesteld. Met een unieke maatregel door de VN tot gevolg: het toevoegen van jodium aan tafelzout wereldwijd.

Ondertussen eet men in Azië dagelijks kelp en krijgt men daar zodoende iedere dag grote hoeveelheden jodium binnen – vele malen hoger dan wat de EU aanraadt. In Zuid-Korea eet men meer zeewier, dagelijks en jaarlijks, dan waar dan ook in de wereld. Tegelijkertijd heeft de VN vastgesteld dat de gemiddelde leeftijd in Zuid-Korea het hoogste is ter wereld.”

Ze voegt daaraan toe: “Vooralsnog raden wij aan om het rijke jodiumaspect van kelpproducten te noemen op de verpakking, ook al is dat wettelijk niet verplicht. Er liggen inmiddels steeds meer producten met kelp in winkels en restaurants, omdat het vooral lekker en gezond is.”

Reactie van The Dutch Weed Burger
Mark Kulsdom, co-founder en managing director bij TDWB: “We vinden het belangrijk dat er hierover geen misverstanden bestaan. Serieuze gezondheidsproblemen in Nederland ontstaan vooral door een te hoge inname van zout, verzadigde vetten en cholesterol. Die laatste twee zijn met name te vinden in producten van dierlijke herkomst en richten grote schade aan in het menselijk lichaam. Ik zou de Consumentenbond toch willen adviseren zich juist daar meer op te richten.”

Een incidentele inname van een hogere dosis jodium is voor een gezond mens geen enkel probleem, mits je geen schildklieraandoening hebt. Het menselijk lichaam scheidt een overvloed namelijk gewoon weer uit. Een gezond lichaam kan zichzelf wat dat betreft prima reguleren. Het is volgens Kulsdom net zoals met een glutenintolerantie: “Dan vermijd je ook producten die gluten bevatten.”

Missie van TDWB
The Dutch Weed Burger staat voor de kracht van plantaardige voeding en beschouwt zeewier met haar rijke verzameling aan nutriënten als een belangrijke bron van hoogwaardig eiwit, omega-vetzuren, jodium, vitaminen en mineralen. Het is onze missie om een plantaardig dieet mainstream te maken om een veelvoud van redenen, zoals gezondheid, milieu-gerelateerde problemen veroorzaakt door de vlees- en zuivelindustrie en bovenal vanwege ethische overwegingen.

Kulsdom: “Tenslotte wijzen we iedereen er graag op dat teveel van hetzelfde nooit goed is en dat een eenzijdig dieet op basis van wat dan ook, is af te raden. We geloven in de kracht van een divers, plantaardig dieet en zeewier en algen als powerhouses of nutrients horen daar absoluut bij! Eet dus vooral gezond, maar met mate.”

The Dutch Weed Burger Joint is open!!!

Op 21 juni hebben we de deuren geopend van ons eerste eigen restaurant, The Dutch Weed Burger Joint!!! Je vindt ons op de Nicolaas Beetsstraat 47 in Amsterdam. Lees meer

PERSBERICHT: Namen van vleesproducten al tientallen jaren misleidend!

Mark Kulsdom, oprichter van The Dutch Weed Burger, geeft aan het advies van VVD-kamerlid Lodders op te zullen volgen door de ‘vegaworst-kwestie’ met minister Schippers van Volksgezondheid te bespreken, tijdens de nationale voedseltop in Den Haag, eind deze maand.

De oprichter van The Dutch Weed Burger reageert op het bericht van VVD-kamerlid Lodders die via het platform van de NOS aangeeft dat zij benamingen als vegetarische worst, gehakt en schnitzels misleidend vindt.

Lees meer

Purpose Award 2016!

Donderdag 17 november 2016 was het Purpose Day en werd de Purpose Award 2016 uitgereikt aan het bedrijf dat volgens de jury de grootste purpose belofte van 2016 is. Purpose, oftewel zingeving, wordt gezien als het fundament voor betekenisvol ondernemen. Betekenisvol ondernemen is het ondernemen van de toekomst. Lees meer

Trouw Duurzame 100

Ja hoor! Onze Lisette staat weer in de Trouw Duurzame 100! Dit jaar op plek 81. De Trouw Duurzame 100 is de lijst van Nederlanders die zijn opgevallen vanwege hun activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Zij die verandering brengen! We zijn trots dat Lisette weer in deze lijst staat! Go Lisette!!

 

Green Protein Alliance

Why are we signing amidst all those big brand logos? Because we were asked to join this Green Protein Alliance which has set itself the task to accelerate the transition to a 50/50 ratio between protein intake from animal and plant origin in 2025. #changefromwithin #greenproteins #gpa

Groente uit Zee goes U.S of A!

Op 18 oktober 2016 verschijnt Ocean Greens! Met dank aan The Experiment in NYC wordt Groente uit Zee, een prachtig boek over zeewier en gefotografeerd als mede geschreven door Lisette, as we speak vertaald naar het Engels!! Lees hier meer. Blijf op de hoogte!

Recept Koffietijd

Tijdens de uitzending van Koffietijd op 31 maart bereidde TV Chef Caspar heerlijke vegan hamburgers met zoete aardappel voor Mark en Lisette. Zonder zeewier weliswaar, maar wel een staaltje Plant Power! Dit recept willen we je natuurlijk niet onthouden. Enjoy!