Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic

Bewuste visweek? Eet dan geen vis!

Vandaag start de Bewuste Visweek. Dit is een initiatief van de keurmerken Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Marine Stewardship Council (MSC) ASC en MSC, om duurzame visvangst- en consumptie te stimuleren. Dit is ons tegengeluid! 

Mark: “Het idee dat het mogelijk is om vis te blijven consumeren, duurzaam of niet, is een illusie en de Bewuste Visweek is niets meer dan een Anna&Elsa pleister op een gapende wond”. Daarom brengen we een nieuwe kapitein, om het bewustzijn over visconsumptie van de Nederlanders te verhogen. 

De populaire documentaire Seaspiracy maakte het al duidelijk. De visvangst en consumptie zal flink moeten verminderen. Per minuut worden er maar liefst 5 miljoen vissen gevangen wereldwijd. Hiermee staan verschillende vispopulaties aan de rand van uitsterven. Als we zo doorgaan dan zullen de oceanen zelfs zo goed als leeg zijn in 2048. Dit brengt de duurzame toekomst in gevaar. Oceanen absorberen alle overschotten aan hitte en slaan maar liefst 93% van de CO2 op. Zakt dit percentage met 1%, dan staat dat gelijk aan de uitstoot van 97 miljoen auto’s.

Om merken te stimuleren om duurzame vis te vangen, overbevissing tegen te gaan en consumenten aan te sporen om hiervoor te kiezen, is negen jaar geleden de Bewuste Visweek opgezet door de twee grootste viskeurmerken, MSC en ASC. Hiermee werd 70% van de vis in de supermarktschappen duurzaam gecertificeerd en gebruik hiervan in de horeca gestimuleerd. Een mooi initiatief, vindt Mark Kulsdom, milieuactivist en founder van Dutch Weed Burger, maar onvoldoende: “Als dierenrechtenactivist ben ik superblij met initiatieven als deze om de zee te beschermen. Echter toont dit een verkeerd beeld. De consument denkt bij het kopen van vis met duurzame keurmerken goed bezig te zijn, terwijl eigenlijk de algehele visconsumptie zou moeten dalen. Paul Watson, oprichter van de sea shepherd foundation schets het ware beeld “hoe kan je duurzaam vis eten uit een oceaan die stervende is? Ten minste de helft van de vissersschepen zal aan de kade moeten blijven liggen om overbevissing halt toe te roepen”.

Eat Weed (Live Long)

Onze producten zijn verrijkt met lokaal geteeld zeewier. We geloven dat een plant-based diet key is voor een duurzame toekomst. Zeewier is een hoogwaardige eiwitbron, de teelt neemt geen kostbare landbouwgrond in beslag en het verbruikt nauwelijks zoet water. Het is daarom de perfecte vervanger voor vis. Onze Sea Nuggets en SeaSticks hebben ook een heerlijke fishy flavour. Dus ook de smaak hoef je niet te missen. 

Ingrediënten