Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic

Vega-gele Hesjes aller landen; Morft u!!

Piratenvlag Dutch Weed Burger

Op de stoep in de kou stonden er twee te kleumen. Na er nog twee gespot te hebben, zag ik de grote blauwe vlek op het fietspad en realiseerde me dat de grote Amsterdamse gedragsveranderings-campagne was begonnen. Scooters van het fietspad, op de rijbaan. Wauw. Goed idee, of eigenlijk, weg met de tweetaktmotor, allemaal verplicht een elektrische kopen, of gewoon fietsen, of openbaar vervoer gratis maken. Maar voor nu terug naar de straat.

In geel gestoken mannen en vrouwen, daardoor in het bezit van een zekere autoriteit, wijzen onwetende of onwelwillende scooterrijders op hun nieuwe gewoonte. Wat kan je dus veel met zo’n geel hesje. Ik wil al een tijdje graag naar Parijs met de TGV (Franse hogesnelheidstrein). Beetje slenteren door de stad, boekje lezen in een paleistuin en de locale vegan restaurantjes uitchecken, maar ik had geen zin in de spanning in Parijs. Ik zocht namelijk ontspanning…

Online zag ik bebloede gele hesjes-mensen weggesleept worden door robot-achtige oproeragenten en vanochtend kwamen die twee beelden samen. Waarom creeër je keer op keer een situatie waarin je, vol goede idealen, in broederschap en veranderingsgezind, de straat op gaat om je vervolgens stuk te lopen op een gepantserde politie-linie?

Je kan namelijk zo veel meer met een geel hesje aan! Je kan scooterrijders van het fietspad weren bijvoorbeeld… Of je kan een weg afzetten, je kan het verkeer omleiden. Je kan mensen dus een richting opsturen, in het beste geval een goede richting natuurlijk. Alhoewel dat nogal relatief-en subjectief is.

Ik stel me twee gele hesjes voor bij de vleeswarenafdeling van de Albert Heijn: “Oh wist u het nog niet? Vanaf vandaag eten we vegetarische vleeswaren, die liggen daar.” Zou cool zijn om te proberen, niet? “Ik wil gewoon vlees!” zal menigeen nog betogen, maar hey: “Check m’n gele hesje ouwe” en 80% zal met een mokkende bek toch wel luisteren. In de Tweede Wereldoorlog volgde het gros van de Hollanders tenslotte ook de bruine hesjes, gedwee als de boreale volksaard van ons moerasdelta- bewoners in den beginne vooral is.

Dus. Morft u, beste veranderaars en duw door, we zijn er bijna!!

Ingrediënten