Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic

Founder Mark over Seaspiracy

– Mark en Peter Hammerstedt van Sea Shepherd een paar jaar geleden. Peter is ook te zien in de docu.

Go Seaspiracy!

Het duurde een week voordat ik de moed bij elkaar had geraapt op Seaspiracy te kijken op Netflix. Ik voelde weerstand omdat ik de situatie denk ik redelijk goed ken en het vooruitzicht om me verdrietig, moedeloos en boos te gaan voelen sprak me weinig aan.

De eerste persoon die me er afgelopen week op wees was Silla, een superslimme vrouw die veel in jonge vegan startups investeert. Ze voelde zich inderdaad machteloos en huiverig over het lot dat de mensheid over zichzelf aan het afroepen is. Toch raakte dit gesprek ook iets aan in mij, omdat het feit dat de mensen die geld kunnen laten stromen en deze films tot zich nemen een unieke combinatie is die ik nog niet ken. Jaren geleden werden we, de activisten, zelfs arrogant verweten dat we onszelf voortdurend traumatiseerden door het kijken van dit soort films. Ik vond dat altijd een ziekige opmerking, want het prees eigenlijk de mensen die lafhartig wegkeken van de ellende en het beschimpte hen die zich er dapper van lieten doordringen. De werkelijkheid waarin we ons begeven en de vernietiging van de ecosystemen die ons leven ondersteunen verdient aandacht, opdat we het tij kunnen proberen te keren.

Omdat er nadrukkelijk in wordt uitgelegd dat de werkelijke bron van omega-3 niet vis is, zoals veel mensen denken, maar algen.

Goed. De tweede persoon die me op het hart drukte was Nick, een van de ondernemers achter Mr. & Mrs. Watson met wie ik af en toe samenkom om de mooie dingen en de struggles te bespreken. Hij wees me op de kans die de film biedt voor The Dutch Weed Burger, omdat er nadrukkelijk in wordt uitgelegd dat de werkelijke bron van omega-3 niet vis is, zoals veel mensen denken, maar algen.

Als derde stelde Thera, onze marketeer, me de vraag of we er wat mee wilden doen. Aan de ene kant twijfelde ze, want het komt beetje dubbel over, om zo’n film over bewustzijn te koppelen aan onze commerciële operatie en veel partijen zijn er al bovenop gesprongen, dus waarom wij dan ook nog?

Gisterenavond dus toch de tv aangezet en de hele docu in 1 x uitgekeken. Om te beginnen een diepe buiging voor de makers, het zit echt heel goed in elkaar en de kwaliteit is echt top notch! Respect.

Ik zit met kippevel en een brok in mijn keel te kijken hoe de intelligente zoogdieren aan stukken worden gesneden

Heldere boodschap

We zijn eigenlijk samen met filmmakers Ali en Lucy Tabrizi op ontdekking naar de werkelijke oorzaak van de hard achteruitlopende gezondheid van de oceanen. Beginnend bij het verbannen van plastic rietjes en het schoonmaken van locale strandjes, tot de uiteindelijke ontdekking van de grootste oorzaak, de wereldwijde industriele visserij. Als hoogtepunt, of eigenlijk het dieptepunt van de film zien we Ali ’s ochtends vroeg wakker gebeld worden met de mededeling dat er een Grindadráp gaat plaatsvinden op de Faroe eilanden, waar hij op dat moment is. De beelden zijn wederom ronduit stuitend, schokkend en ik zit met kippevel en een brok in mijn keel te kijken hoe de intelligente zoogdieren aan stukken worden gesneden. De film is daar eigenlijk afgelopen, maar de maker gaat nog even verder met de heldere boodschap dat het enige waar de oceaan bij gebaat is, is als we haar met rust laten, zodat ze kan herstellen.

De inter-afhankelijkheid van de hele voedselketen onder water en het belang daarvan voor alles wat boven het water leeft wordt helder uiteengezet. Het verhaal wordt ondersteund met belangrijke sprekers als Georg Monbiot, Sylvia Earl, Paul Watson, Peter Hammerstedt en nog een aantal invloedrijke mensen.

Laat het duidelijk zijn dat wij de laatste generatie zijn die het tij nog kunnen keren en dat we over een paar jaar niet kunnen zeggen dat we het niet niet wisten, want we weten het maar als te goed.

Niet meer wegkijken

Twintig jaar geleden maakte ikzelf een video-compilatie (documentaire is echt een te groot woord voor wat het was) waarin ik wees om de arrogantie, onwetenheid en zelf-vernietigende invloed van het roofkapitalisme dat het dominante systeem heeft. Ik ben verheugd dat de inzichten nu in deze fantastische mooi gefilmde en knap in elkaar gezette documentaire te zien zijn op een supermassa medium dat Netflix heet. Laat het duidelijk zijn dat wij de laatste generatie zijn die het tij nog kunnen keren en dat we over een paar jaar niet kunnen zeggen dat we het niet niet wisten, want we weten het maar als te goed. En diegenen die het niet weten, kijken bewust weg, omdat het anders de business-as usual belangen in de weg zal zitten.

Plant based living is de enige kans en als iets minderen al een verbetering is, waarom dan niet gewoon stoppen! We owe it to our children, but foremost to live itself! Respect Animals and the environment and Go Eat Vegan!

– Founder Mark

Ingrediënten