Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic

Waarom het jodiumgehalte in zeewier een goede zaak is

Zeewier kelp

Dat onze burgers ‘the bomb’ zijn, roepen we zelf al jaren. We zijn dan ook blij dat dit nu bevestigd wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor wie het heeft gemist: de Consumentenbond publiceerde vorige week een rapport over vleesvervangers en maakte daarin gewag van de aanwezigheid van jodium in de Dutch Weed Burger. “Jodiumbommen!”, werd geroepen. De Consumentenbond sloeg op basis van verkeerde veronderstellingen een alarmerende toon aan, die inmiddels gelukkig volledig is ontzenuwd door de NVWA.

Jodium is een essentiële voedingsstof en het is daarom belangrijk dat je er genoeg van binnenkrijgt. De Dutch Weed Burger zit volgens de NVWA ruimschoots onder de 6 milligram jodium, die als veilige bovengrens wordt aangegeven bij incidentele inname. (Voor dagelijks gebruik gelden andere normen, dus wees je – net als met het nuttigen van alle andere voedingsmiddelen – bewust van welke soorten zeewier je eet en met welke regelmaat je dat doet.) Wij hebben natuurlijk zelf ook onze burger laten onderzoeken door een onafhankelijk laboratorium. De uitkomst daarvan sluit volledig aan bij dat van de NVWA.

De schildklier heeft elke dag jodium nodig om de energiehuishouding in ons lichaam te regelen. Het wordt de gemiddelde Nederlander daarom aangeraden om af en toe producten die rijk zijn aan jodium te nuttigen. Onze Dutch Weed Burger, verrijkt met Royal Kombu, is zo’n product en daarmee een waardevolle toevoeging aan ons dieet. Omdat de Consumentenbond, ondanks het verhelderende onderzoek van de NVWA, weigert om een officiële rectificatie van de negatieve uitingen omtrent ons product te doen, willen we na onze gesprekken met verscheidene deskundigen en ketenpartners graag ook zelf onze eigen inzichten delen.

Reactie Schildklier Organisatie Nederland (SON)
Om onze uitspraken te kunnen staven, namen we contact op met de SON. Henk Boleij, ervaringsdeskundige en zelf schildklierpatiënt, vertelde ons namens de organisatie dat er veel verwarring bestaat rondom het thema. “Over het algemeen krijgen we in Nederland juist te weinig jodium binnen. Dit is ook de reden waarom we onder andere gejodeerd (bakkers)zout gebruiken.” In principe moeten alleen schildklierpatiënten oppassen met consumptie van jodiumrijke producten. Hij vervolgt: “Ik denk dat het voor een gemiddelde Nederlander juist een goed idee is om een paar keer per week een Weed Burger te eten als onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet.”

Geen unanimiteit over richtlijnen jodiumgebruik
Internationaal bestaat er veel onduidelijkheid over jodiumgebruik. Zo ligt in Europa de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de gemiddelde volwassene (zwangere vrouwen en kinderen uitgezonderd) op 600 microgram (mcg), in de Verenigde Staten op 1100 mcg en in Japan op 3000 mcg. De hoeveelheden die je probleemloos kunt nuttigen, verschillen ook nog eens met factor tien wanneer je een incidentele inname met een dagelijkse hogere jodiuminame vergelijkt. Volgens de NVWA zit The Dutch Weed Burger ruimschoots binnen de veiligheidsmarge.

Zeewierexpert aan het woord
Onze zeewierteler Rebecca Wiering van zeewierboerderij Zeewaar verheldert: “Allereerst: niet alle zeewiersoorten bevatten zoveel jodium. De zeewiersoort Royal Kombu, die onderdeel van de kelp-familie is en in de Weed Burger zit, wel. Feit is dat de ernstige gevaren van chronische jodiumtekórten voor de volksgezondheid wetenschappelijk boven alle twijfel zijn vastgesteld. Met een unieke maatregel door de VN tot gevolg: het toevoegen van jodium aan tafelzout wereldwijd.

Ondertussen eet men in Azië dagelijks kelp en krijgt men daar zodoende iedere dag grote hoeveelheden jodium binnen – vele malen hoger dan wat de EU aanraadt. In Zuid-Korea eet men meer zeewier, dagelijks en jaarlijks, dan waar dan ook in de wereld. Tegelijkertijd heeft de VN vastgesteld dat de gemiddelde leeftijd in Zuid-Korea het hoogste is ter wereld.”

Ze voegt daaraan toe: “Vooralsnog raden wij aan om het rijke jodiumaspect van kelpproducten te noemen op de verpakking, ook al is dat wettelijk niet verplicht. Er liggen inmiddels steeds meer producten met kelp in winkels en restaurants, omdat het vooral lekker en gezond is.”

Reactie van The Dutch Weed Burger
Mark Kulsdom, co-founder en managing director bij TDWB: “We vinden het belangrijk dat er hierover geen misverstanden bestaan. Serieuze gezondheidsproblemen in Nederland ontstaan vooral door een te hoge inname van zout, verzadigde vetten en cholesterol. Die laatste twee zijn met name te vinden in producten van dierlijke herkomst en richten grote schade aan in het menselijk lichaam. Ik zou de Consumentenbond toch willen adviseren zich juist daar meer op te richten.”

Een incidentele inname van een hogere dosis jodium is voor een gezond mens geen enkel probleem, mits je geen schildklieraandoening hebt. Het menselijk lichaam scheidt een overvloed namelijk gewoon weer uit. Een gezond lichaam kan zichzelf wat dat betreft prima reguleren. Het is volgens Kulsdom net zoals met een glutenintolerantie: “Dan vermijd je ook producten die gluten bevatten.”

Missie van TDWB
The Dutch Weed Burger staat voor de kracht van plantaardige voeding en beschouwt zeewier met haar rijke verzameling aan nutriënten als een belangrijke bron van hoogwaardig eiwit, omega-vetzuren, jodium, vitaminen en mineralen. Het is onze missie om een plantaardig dieet mainstream te maken om een veelvoud van redenen, zoals gezondheid, milieu-gerelateerde problemen veroorzaakt door de vlees- en zuivelindustrie en bovenal vanwege ethische overwegingen.

Kulsdom: “Tenslotte wijzen we iedereen er graag op dat teveel van hetzelfde nooit goed is en dat een eenzijdig dieet op basis van wat dan ook, is af te raden. We geloven in de kracht van een divers, plantaardig dieet en zeewier en algen als powerhouses of nutrients horen daar absoluut bij! Eet dus vooral gezond, maar met mate.”

Ingrediënten