Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic
Het groene goud

Waarom zeewier?

Ons zeewier wordt lokaal geteeld in Nationaal Park de Oosterschelde

Waarom zeewier?

Zeewier wordt het nieuwe groene goud genoemd en wetenschappers zijn van mening dat dit groene plantje onze planeet kan redden! Hoe zit dat? En waar komt ons zeewier eigenlijk vandaan?

Groente uit de zee

Het komt uit de zee, groeit op zonlicht en behoort tot één van de krachtigste planten op deze planeet. Juist: zeewier! Deze ‘groente uit zee’ is een essentiële aanvulling op de plantaardige keuken. Mensen eten al duizenden jaren zeewier vanwege haar hoge nutritionele waarde. Macro- en micro-algen zoals de Royal Kombu, Zeesla en Chlorella die wij gebruiken, bevatten veel vitamines, mineralen, omega-3-6-9 vetzuren en zitten boordevol eiwitten, ijzer en calcium. Sterker nog, het heeft min of meer dezelfde eiwitcombinatie als vlees, waardoor het een perfecte vervanger is.

Wij geloven dat we moeten werken met de bronnen die we hebben en de beste toepassing van voedsel is als we het direct gebruiken voor mensen. Zeewier is een hoogwaardige eiwitbron, de teelt neemt geen kostbare landbouwgrond in beslag en het verbruikt nauwelijks zoet water.

Zeewier Royal Kombu suikerwier

Het groene goud

Wij geloven dat duurzaamheid niet zozeer te maken heeft met onze planeet als wel met onze samenleving. Planeet Aarde kan zichzelf onderhouden, dat bewijst ze al miljoenen jaren lang. De vraag is: kunnen we onze economie en levensstijl zo aanpassen dat het ecosysteem van de aarde óns in levensonderhoud kan voorzien?

Met plantaardige voeding als basis en zeewier als de voornaamste bron van eiwitten kunnen we ons ecosysteem ontlasten: door de impact van de vlees- en zuivelindustrie te minimaliseren, de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen, duizenden liters vers water te besparen en duizenden hectare grond – wat nu voor veeteelt gebruikt wordt – te herstellen.

Volgens wetenschappers zou aan de wereldwijde behoefte van eiwitten voldaan kunnen worden door zeewierteelt op een oppervlakte van drie keer de grootte van Portugal. Dat is de reden dat we zeewier in The Dutch Weed Burger gebruiken: mits duurzaam geteeld is het goed voor de planeet, goed voor de mensen en goed voor dieren. En het smaakt nog ontzettend lekker ook!

Zeewier kelp

Zeeuws zeewier

Ons zeewier groeit in de Nederlandse Oosterschelde en wordt met de hand geplukt op de duurzame zeewierboerderij Zeewaar. Rebecca en Jennifer begonnen hun eerste zeewierveld in de zomer van 2013 waarvan bijna de gehele oogst in The Dutch Weed Burger werd verwerkt. We zien het als een grote eer om met 100% Hollands zeewier te werken en onderdeel te zijn van deze mijlpaal in de evolutie van voedselproductie! Zeewaar heeft het biologische keurmerk van Skal (het EU organic logo), waarmee zij de eerste biologische zeewierboerderij van Nederland zijn.

Duurzame zeewierboerderij Zeewaar

Boerderij Zeewaar werkt hard om de ‘ontbossing’ van de zee door wildoogst tegen te gaan. Met duurzame teelt beschermen zij de zee. Zeewierbedden filteren het water, nemen koolstofdioxide op, geven zuurstof af en beschermen de kust tegen erosie. Rebecca noemt zeewier daarom treffend ‘het regenwoud onder water’.

Europa biedt prachtige kansen voor duurzame zeewierteelt. Alleen met deze methode kan zeewier goed zijn voor mens en milieu: traceerbaar en eerlijk. Het is het duurzame alternatief voor de schadelijke wildoogst. Er wordt namelijk ontzettend veel zeewier uit onze Europese zeeën en oceanen gehaald door een ontransparante industrie. 99,7% van alle zeewier dat uit Europees zeewater komt, wordt op die manier gewonnen. Dat is een geschatte 300 miljoen kilo (!) per jaar, en deze markt groeit met 10% elk jaar.

Zeewier

De bedrijven die dit doen, planten het niet terug. Deze methode is niet duurzaam of houdbaar omdat de vraag naar zeewier uit de EU toeneemt, terwijl zeewier geen oneindige bron is. Een gevaarlijke ontwikkeling, omdat zeewier de longen van de zee vormt, net zoals bomen dat zijn op land.

Zeewaar is in 2013 gestart om duurzame zeewierteelt als segment op te bouwen in Nederland. Samen met een handjevol collega’s in landen om ons heen is hun streven om dit de standaard te maken in de EU, en hopelijk op termijn wereldwijd!

Ingrediënten