Te koop bij Albert Heijn Jumbo Supermarkten Crisp Picnic

A salty dinner party

A salty dinner party

Met dit diner maak je ongetwijfeld de blits bij vrienden, familie of geliefde. Chic, verrassend en volwaardig gaan hand in hand op een bord met deze gerechten. De lamsoor, in het Engels zo prachtig zomerse sea lavender geheten, vindt gelukkig steeds meer zijn weg naar de consument via speciale natuurwinkels, groenteboer en betere supermarkt, evenals de winterse zeekool en de zilte aardappeltjes. De zilte aardappel is heerlijk romig, puur en 100% biologisch. Ontwikkeld en geteeld op de zilte grond van Texel door Marc. foods en bemest met zeewier van het wad. Daardoor zijn deze zilte aardappelen rijk aan mineralen en natuurlijke vitamines. De smaak is herkenbaar, maar toch verrassend anders. Bon appétit!

Romige cashewsaus
150 g ongezouten cashewnoten (1 uur geweekt in water en afgegoten)
100 ml vers water
1 el edelgistvlokken
sap van 1/2 citroen
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl zeezout en versgemalen zwarte peper

4 seitansteaks (van het merk Bertyn)

Rozemarijnaardappeltjes uit de oven
750 g zilte aardappelen met schil, schoongeboend en in blokjes gesneden
1/2 biologische citroen met schil, in dunne schijfjes
1 flinke ui, gepeld en in ringen
2 el verse rozemarijn
grof zeezout en versgemalen zwarte peper
olijfolie

Lamsoor (in de lente) of zeekool (in de winter)
300 g lamsoor of zeekool, gewassen
olijfolie
1 flinke ui, gepeld en fijngesnipperd
scheutje witte wijn
1 tl gedroogde lavendelbloemetjes
versgemalen zwarte peper

Extra
olijfolie
12 salieblaadjes

  • Bereid allereerst de cashewsaus. Doe de afgegoten cashewnoten samen met het verse water en de overige ingrediënten met uitzondering van zout en peper in een sterke keukenmachine of een power blender. Voor dit recept is het belangrijk dat de cashewnoten heel fijn gemalen kunnen worden. Blend tot er een gladde, romige saus ontstaat. Zet eventueel tussendoor de blender uit om saus die aan de zijkanten blijft zitten weg te schrapen. Proef goed en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de aardappelblokjes met de schijfjes citroen, ui en rozemarijn en breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Hussel een flinke scheut olijfolie door het aardappelmengsel en verdeel over de bakplaat. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden. Bak vervolgens de aardappelstukjes in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin en krokant. Schep eventueel alles halverwege om, zodat het gelijkmatig bruin wordt.
  • Bereid ondertussen de lamsoor of zeekool. Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan. Fruit hierin de ui 3 minuten. Voeg de lamsoor of zeekool toe en bak al roerend ongeveer 3 minuten. Blus vervolgens af met een scheutje witte wijn, voeg de lavendel toe en laat al roerend het vocht verdampen. Zet het vuur uit. Breng op smaak met zwarte peper.
  • Verhit vervolgens een laagje olijfolie in een andere koekenpan. Bak hierin de blaadjes salie goudbruin en krokant. Zet het vuur uit en laat de blaadjes salie op wat keukenpapier uitlekken.
  • Bak nu de seitansteaks in hete olie aan weerszijden krokant en besprenkel ze met wat ‘persil de la mer’ (zeepeterselie).
  • Haal de aardappeltjes uit de oven. Serveer ze op een bord met een warme steak, wat lamsoor of zeekool met lavendel en een schep romige cashewsaus. Maak af met de gebakken salieblaadjes.

Voor 4 personen

*Dit recept komt uit het boek Groente uit Zee.

Ingrediënten